EU:n TEKSTIILITEOLLISUUS KÄÄNTYI KASVUUN Pertti Nousiainen

Tekstiilikemian IFATCC 24. Kongressi Tsekin Pardubicessä 13.-16.6.2016

Kemian teknologialla on pitkä historia ja kasvava merkitys monenkirjavien tekstiilituotteiden valmistuksessa. Euroopassa yhdistystoiminta alan ammattitaidon vaalimiseksi ja teknologian edistämiseksi käynnistettiin pohjoisen Tsekin Böömin alueella 108 vuotta sitten. Toiminta on jatkunut nykyaikaan asti ja kohtaa TEVA-teollisuuden nykytilanteessa uusia haasteita innovaatioden toteuttamisessa maailman-laajuisesti sekä kuluttajatuotteiden (B2C) että teknisten tuotteiden (BTB) osalta. Euroopassa IFATCC:n aktiivisia jäsenyhdistyksiä on Englannissa, Italiassa, Ranskassa, Puolassa, Tanskassa ja Itävallassa. Monissa muissa maissa IFATCC:n toimintaan Konferenssin järjestämiseen osallistuivat Tsekin pääministeri Sobotka ja Teknologiaministeriö, Pardubicen Yliopisto, paikalliset viranomaiset sekä teknisten tekstiilien maanlaajuinen verkosto yrityksineen.

EURATEX:n teknologiaohjelma (ETP) on suunnattu vastaamaan ajankohtaisiin TEVA-alan trendeihin, joita ovat digitalisointi, kestävä kehitys ja asiakkaiden uudet käytännöt. Kaikkea yhdistää materiaalien ja kemikaalien käytön vähentäminen. Muotiteollisuuden digitalisoituessa voidaan vähentää varastointikuluja sekä lyhentää toimitusaikoja.
Tsekissä on aktiivitoiminnassa myös kansallinen teknisten tekstiilien verkosto 31 teollisuuspartnerin kesken (CLUTEX). Kohteena ovat erityisesti autoteollisuus, geotekstiilit, suojavaatteet, pakkaustarvikkeet ja kuitukankaat.
Lutz Walter toi ilahduttavia uutisia EU:n TEVA-teollisuudesta, joiden mukaan työllisyys kääntyi kasvuun ensimmäistä kertaa kymmeniin vuosiin. Erityisesti syynä on terveyssektorin, vapaa-aikatuotteiden sekä teknisten infra/arkkitehtuurituotteiden kasvu. Samalla kodintekstiilien ja suojavaatteiden tuotanto on pysynyt entisellä tasolla. Uudet tekniset tuotteet liittyen vähitellen uudistuvaan autoteollisuuteen ja kuljetussektoriin ovat lyömässä läpi. Taustalla ovat kaavailut autojen siirtymisestä sähköenergian käyttöön ja omistustuotteista palvelutuotteiksi. Laskelmien mukaan nykyinen polttomoottoriauto on kaikkein tehottomin kertakäyttötuote.
E.U.-28 Unit 2
TURNOVER Bil.Euro 169,4 2,3%
INVESTMENT Bil.Euro 4,3 -0,6%
EMPLOYMENT 1000 pers 1.684 0,3%
COMPANIES Number 174.480 1,8%
EXTRA E.U.-28 IMPORTS Bil.Euro 109,4 9,6%
EXTRA E.U.-28 EXPORTS Bil.Euro 44,5 3,6%
E.U.-28 TRADE BALANCE Bil.Euro -64,9 14,1%
Turnover/Employee EURO/pers 100.569 1,7%
Investment/Turnover % 2,6%
Exports/Turnover % 26,3%
Employees/Company pers 10

Euroopan TEVA-teollisuuden tunnuslukuja vuodelta 2015 (Euratex 2016)

Intian kemianteollisuuden edustaja Dr. Mehta totesi esitelmässään alan edustavan 7% BKT:stä eli 136 mrd$ ja toimittavan 65% sikäläisen tekstiiliteollisuuden väriainetarpeesta. Intian TEVA-teollisuus on liikevaihdoltaan EU:n luokkaa, mutta työllistää 45 milj. henkilöä ja on siten arvoltaan vain 2.400 $/pers. Kasvu oli kuitenkin näin alhaisella tuottavuudentasolla huippuluokka, 8,7% vuonna 2015.

Osallistujia kiinnosti erityisesti DyeStar:n Dr. Vermandelin esitys uusista värjäyksen ja tekstiilikemian teknologioista. Ympäristövaatimusten mukaan uudella kemialla kehitetyt ”amiinivapaat” Levafix ECO reaktiovärit ovat tarjolla musta-, metsä- ja navy-sävykokoelmina. Dispersiovärit ja villavärit perustuvat myös uuteen teknologiaan. Mustesuihkuvärjäykseen on kehitetty reaktio- ja ensimmäistä kertaa kyyppivärejä. Dyestar Indigo värjäyksessä kierrätetään pesukemikaaleja. Perinteisiä Levafix ja Remazol värien kiinnittymisastetta on korotettu ja värjäysaikoja lyhennetty, millä saavutetaan prosessisäästöjä 30-50% eikä PES:n värjäyksessä tarvita enää hydrosulfiittia. Dyestar on myös aktiivisesti kehittämässä hiilidioksidiin perustuvaa vedetöntä värjäystä Dianix Dry väreillä. Huolimatta toistaiseksi kalliista investoinnista menetelmä on jo teollisessa käytössa Thaimaassa. Tyypillinen hinta 300 kg/200 bar PES värjäyskoneelle on 4,5 milj.€, joten takaisinmaksuajaksi tarvitaan ympärivuorokautiset tilaukset korkahintaisista kankaista vähintään kymmeneksi vuodeksi.

Elbe-joen rannalla sijaitsevan Pardubicen 100.000 asukkaan kaupungissa ja seudulla on paljon tekstiili- ja kemian teollisuutta mukaan luettuna Syntesia Oy:n valmistamat pigmenttiväriaineet. Se on keskittynyt pienempien volyymien valmistukseen REACH-säännösten mukaisesti ja työllistää 1600 henkilöä tehden liikevaihdon 150 milj.€/v.
Konferenssin monissa esitelmissä saatiin uutta tietoa erikoiskuiduista, kuten kitosaani/hyaluronihappo ja sinkkioksidipitoiset kuidut haavanhoitotuotteisiin, polytiofeeni-polystyreeni sähköäjohtavana älytekstiileihin, tuloksia pinnoitettujen puuvillakuitujen soveltuvuudesta kuitutransistoreihin sekä piezo-tekniikalla toimivien PLLA-lankojen soveltuvuudesta robotin liikkeitä ohjaavana sensorina erilaisssa kudotuissa rakenteissa.

Selluloosakuitujen (viskoosi ja lyocell) osalta saatiin tietoa Dr. Kämpfin esitelmässä Lenzing Ag:n ja Novozymes AS:n neutraalien entsyymien soveltamisesta kuitujen fibrilloitumisvaikutuksen kontrolloimiseksi tavanomaisilla Tencel-kuiduilla. Toinen mahdollisuus on käyttää hartseilla ristisilloitettua Lenzing A 100 kuitua, joka on lujempaa, mutta ei kestä valkaisua. Tämän kirjoittajan ja Fubio Cellulose ryhmän esityksessä raportoitiin kahdesta uudesta menetelmästä (Ioncell F ja Biocelsol) selluloosakuitujen valmistamiseksi.

Kriittisen hiilidioksidi-tekniikan lisäksi luotiin mm. prof. Van Parysin esityksessä katsauksia tulevaisuuden puhtaampiin tekstiilikemian tekniikoihin, joita ovat plasma-, UV-pinnoitus- ja digitaalinen painaminen värjäyksessä sekä viimeistyskäsittelyissä.